Πέμπτη, Μαρτίου 08, 2012

Το Πρώτο της Ζωής μου Ταξείδιον...

Θυμάμαι ,κάποτε το 1992 ,ήταν που είχα ψυχανεμιστεί οτι οι υπολογιστές θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας.Ήταν μια πολύ προχωρημένη άποψη μιας και οι υπολογιστές τότε δεν υφίσταντο ούτε κατά διάνοια με τη σημερινή τους μορφή και υπόσταση ,για τις δυνατότητες δε...ούτε λόγος!

Τότε ,μαζί έναν φίλο ,αρχίσαμε μαθήματα εκμάθησης MS-DOS ,παρακαλώ! αυτό ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό τότε ,εντολές md ,cd και dir ήταν η πρώτη μου επαφή με τον υπέροχο κόσμο των υπολογιστών και ξεκίνησα ανυποψίαστος φυσικά για το τί θα μου επιφύλαζαν αργότερα.
Όταν αργότερα ,κάποτε το 1996 ,μετακόμισε ο φίλος μου ο Βασίλης ,φέρνοντας μαζί του έναν υπολογιστή που τον είχε μαζί του από φοιτητής ,μου ξαναφούντωσε η περιέργεια για αυτήν την παράξενη μα τόσο ελκυστική τεχνολογία.
Ήταν ένας Pentium 386 αναβαθμισμένος σε 486 ,με το ασύλυπτης τεχνολογίας λειτουργικο σύστημα το Windows 95.Άντε να ξαναπαίρνω τους δρόμους να ρωτάω για εκμάθηση των Windows 95 ,αλλά για καλή μου τύχη τα δίδακτρα ήταν πάρα πολλα για εμένα τότε ,αφού κυμαίνονταν γύρω στις 500.000 δρχ με τον μέσο μισθό τότε να κυμαίνεται κάπου στις 200.000δρχ.
Τόσο όμως έκανε και η αγορά ενός καινούριου υπολογιστή!
Υπερεκτιμώντας -ευτυχώς- τις δυνατότητές μου ,αποφάσισα να αγοράσω έναν και να τον μάθω μόνος μου.Λέω ευτυχώς διότι θα μπορούσε να μην καταφέρω να μάθω ούτε να τον ανοίγω ,παρόλα αυτά ,καθότι ανήσυχο πνεύμα από γεννησιμιού μου ,κατάφερα να τον κάνω "βίδες" σε λιγότερο από 3 - 4 μήνες!
Ήταν ένας Pentium στα 100 mhz με λειτουργικό Win 95 με μνήμη 8mb ...ο πρώτος μου υπολογιστής!
Θυμάμαι ,μέχρι να τον μάθω ,ήμουν ολημερίς και οληνυκτίς πίσω από μία μπάρα εγκατάστασης και μετά από δεκάδες τεύχη του "Computer για όλους" και του "Chip" έκανα εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις λειτουργικού ,οδηγών και παιγνιδιών για πλάκα.

Τότε ήταν που έκανε και τα πρώτα του δειλά βήματα και το internet που σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με το σημερινό ,γραφικά και ήχοι ήταν ανύπαρκτα τότε ,ξένα σχετικά φτωχά sites και το περίφημο usenet ήταν οι μόνες επιλογές.
Τόσο ανυπόλυπτο ήταν τότε το net ,που και ο ΟΤΕ δεν παρείχε πρόσβαση μιας που το θεωρούσε μόδα που θα περάσει και τίποτε το ιδιαίτερο.
Μόνο η Forthnet είχε πιστέψει σε αυτό και παρείχε πρόσβαση μέσω dialup στα 14400bps! θυμάμαι αποφεύγαμε να ανοίξουμε φωτογραφίες πάνω από 50kb διότι θα ξημερώναμε ,για βίντεο δε...ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα!
Με ένα usRobotics στα 14400 δανεικό από τον Βασίλη και έναν pentium 100άρη ξεκίνησα ένα υπέροχο ταξίδι που ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία δεν ήξερα που θα καταλήξει ,όχι που ξερω τώρα ,αλλά το ταξίδι αυτό στα άδυτα του net και της γνώσης εκτιμώ ύστερα από τόσα χρόνια ότι δεν έχει όρια και τέλος.

Όλο εκπλήξεις είναι αυτό ταξίδι και ανατροπές ,δεν φαντάστηκα ποτέ ας πούμε πως ένα site ανιαρό χωρίς ουσία και προοπτική με ένα εξίσου γελοίο όνομα που ανέβαζε ο καθένας τα οικογενειακά του μονότονα βίντεο θα κατέληγε στις δυνατότητες που έχει σήμερα το YouTube!
πώς ένα απλό ψαχτήρι με επίσης γελοίο όνομα ,το πιο απλό και το πιο λιτό αφού τότε μεσουρανούσε το altavista και το Lykos ,θα γινόνταν σήμερα ο κολοσσός Google!
Τότε θυμάμαι ,οι χρήστες αποτελούσαν ένα ελιτίστικο κλάμπ και κάθε ένας που αποκτούσε σύνδεση αποτελούσε γεγονός.Προσπαθούσαμε να μυήσουμε όσους μπορούσαμε στα μυστήρια του διαδικτύου με απώτερο αφελή σκοπό αυτό να γίνει κτήμα όλων.Πιστεύαμε οτι το διαδίκτυο αποτελούσε πηγή γνώσης και η γνώση αποτελούσε προυπόθεση για ένα καλλίτερο και πιο δίκαιο κόσμο.

Το ταξίδι συνεχίζεται ,η προσφορά γνώσης που απολαμβάνει ο άνθρωπος για πρώτη φορά στην ιστορία του ρέει σαν χείμαρος που τείνει να καταπνίξει σκοταδιστές ,εκμεταλευτές της ιστορίας και χειραγωγούς πάσης φύσεως ,όσο και να αντιστέκεται η καθεστηκυία τάξη με όπλα της δημοσιογραφίσκους ,δημιο-γράφους που με την τακτική της πέμπτης φάλαγγας προσπαθεί να χειραγωγίσει αυτήν την προσφορά.
Καλό ταξίδι σε όλους μας ,είθε οι άνεμοι να είναι μαζί μας ,είναι ίσως το μόνο ταξίδι που σημασία έχει ο προορισμός και όχι το "ωραίο ταξίδι" που θα μας γεμίσει εμπειρίες και ο προορισμός δεν είναι άλλος από την παντελή εξάλειψη της άγνοιας από τον κόσμο ,δεν είναι άλλος από την ελευθερη πρόσβαση στην γνώση από όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη Γή!
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!

2 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Τι θες να πεις ανύπαρκτες δυνατότητες;

Έχεις παίξει Prince of Persia σε PC/XT στα... 10 MHz και CGA κάρτα γραφικών με 2 ή 4 χρώματα? :-P

Φιλαλήθης είπε...

Εντάξει ,και pacman έχω παίξει αλλά δεν συγκρίνεται με τίποτα με το Assasine Creed 4!
Πάντως αν είσαι τόσο παλιός ,θα θυμάσαι αν επιχειρούσες ποτέ να ανοίξεις τσοντοφωτογραφία πάνω από 80-100kb......