Σάββατο, Νοεμβρίου 18, 2006

"Τράπεζα Χρόνου" ,Kαινούργιο Φρούτο ή... Καρότο;


"Ταμιευτήριο χρόνου" λοιπόν! Να κάτι από τα πολλά που δεν γνωρίζω ή καλλίτερα ,δεν γνώριζα μέχρι που διάβασα ένα σχετικό άρθρο στην "Οικονομική Καθημερινή της κυριακής" 6/8/06.
Σύμφωνα με το άρθρο ,όπως συμβαίνει με το χρήμα ,έτσι και ο εργάσιμος χρόνος μπορεί να κατατεθεί ,να αναληφθεί και να διαχειρισθεί κατά το δοκούν απο τον εργαζόμενο και μάλιστα σε λογαριασμούς όψεως ή και ταμιευτηρίου!


Αυτοί οι λογαριασμοί εργάσιμου χρόνου ,λοιπόν ,λειτουργούν εδώ και χρόνια ,απο το 1994 παρακαλώ! στην ευρώπη και συγκεκριμένα στην Γαλλία αλλά τελευταία ,στην Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες ,είναι σύμφωνος και ο ΟΟΣΑ (Έκθεση για την Απασχόληση 2003) και κατά τα φαινόμενα δεν θα αργήσει να εμφανισθεί και εδώ (αν ήδη έχει εμφανισθεί και δεν το γνωρίζω!).


Σαν βέρος έλληνας που το μόνο που ΔΕΝ αμφισβητεί είναι το ότι τον κλέβουν ασύστολα απο τον εργοδότη του μέχρι και το κράτος ,έτσι και εγώ το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ,τι πουστιά να κρύβεται απο πίσω ,αλλά σας διαβεβαιώ πως με μια δεύτερη σκέψη η οποία ήταν πιο μεθοδευμένη και πιό ώριμη κατέληξα πως πρόκειται για κάτι καλό.Αρκει να σκεφτούμε πόσες εργατώρες πάνε χαμένες από υπερωρίες που με την λογική "έλα μωρέ δυό ωρίτσες είναι ,κάποια στιγμή στο μέλλον στις δίνω..." για να καταλάβουμε πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το μέτρο ,αφού πλέον θα συλλέγονται μαζί και θα αναλήπτονται σύμφωνα με τις ανάγκες μας είτε σε βραχυπρόθεσμη χρήση για κάποια παράταση αδείας ή για κάποια άλλη ανάγκη είτε σε μακροπρόθεσμη χρήση για επίσπευση της σύνταξης για παράδειγμα.


Αν ,εν πάση περιπτώση ,λειτουργήσει όπως διατείνεται είναι καλοδεχούμενο ,αλλιώς θα έχουμε πρωτοτυπίσει για αλλη μια φορά αναγάγοντας κάτι καλό και θετικό σε κάτι αισχρό και ολέθριο!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μπες στο enow.gr!!για να μαθεις για την τραπεζα χρονου στην ελλαδα.