Καθώς έβλεπα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο ,κίνηση η οποία κατέστη αρκετά κουραστική όσο και επώδυνη σωματικά αλλά και ψυχολογικά ,συνειδητοποίησα κάποια πράγματα τα οποία είπα να τα ψάξω την επόμενη μέρα ,ελπίζοντας ότι θα ήταν αποκυήματα της φαντασίας μου λόγω κουράσεως.
Παρατήρησα ,λοιπόν ,στην ομιλία του διεθνούς αυτού λαμόγιου του Ρονγκ ,την παντελή απουσία στον λόγο του ,οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα ή οτιδήποτε που να την υπονοεί.
Παρατήρησα ,λοιπόν ,στην ομιλία του διεθνούς αυτού λαμόγιου του Ρονγκ ,την παντελή απουσία στον λόγο του ,οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα ή οτιδήποτε που να την υπονοεί.
Μίλησε για "δημιουργία των αγώνων στην σύγχρονη εποχή" και όχι για την αναβίωσή τους από την αρχαιότητα ,μίλησε για τον πατέρα των "ολυμπιακών αγώνων στην σύγχρονη εποχή" τον Κουμπερντέν και όχι τον αναβιωτή τους ο οποίος μάλιστα δεν ήταν μόνος του ,ήταν μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα όπως όλοι γνωρίζουμε.Επίσης όλοι γνωρίζουμε ,ότι πρώτος μίλησε για την αναγκαιότητα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ο Μηνάς Μινωίδης διδάκτωρ της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Παρισιού γύρω στα 1858!
Το πιο παιδαριώδες ,δε , και κλού της βραδιάς ήταν η αναφορά του στην επιστροφή των αγώνων στο σπίτι τους!!! Για όσους δεν κατάλαβαν το σπίτι τους είναι το Λονδίνο! Αυτή η αναφορά εκσφενδονίστηκε έτσι χωρίς λόγο και αφορμή ,χωρίς να αιτιολογηθεί ,βάζοντας έτσι ,ίσως ,κάποιο άλλοθι και "πάτημα" για μεταγενέστερες αναφορές που ίσως θα επιχειρηθούν να αναφερθούν.Η αναφορά αυτή ασφαλώς και εξέπληξε ευχάριστα το πλήθος που τον επευφήμησε ,χωρίς μάλιστα να ξεφύγει απο την προσοχή και του BBC.
Μέχρι τώρα δεν διαπίστωσα κάποια αντίδραση στο νετ σχετικά ,ίσως είναι πολύ νωρίς ,ίσως δεν το πήραν χαμπάρι ακόμα.
Σαν επίλογο θέλω να αναφέρω πως πολλοί ήταν αυτοί που επιχείρησαν να καπηλευτούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν ιδεώδες ανά τους αιώνες ,κάποιοι να τους σαμποτάρουν ,κάποιοι να τους σταματήσουν ,και κάποιοι να τους μειώσουν ,δεν κατάφεραν και πολλά ,απόδειξη η τέλεσή τους έπειτα από 2500 χρόνια.
ΥΓ. Η χρησιμοποίηση κεφαλαίων στις λέξεις "Ολυμπιακοί Αγώνες" όταν αυτοί αναφέρονται στην αναβίωσή τους και η χρήση μικρών όταν αναφέρονται στην "δημιουργία τους στην σύγχρονη εποχή"
δεν είναι τυχαία!
UPDATE: Μετά λύπης μου ,ενημερώθηκα από διάφορα άλλα blogs ,κάτι το οποίο μου είχε διαφύγει εντελώς και ενισχύει κι άλλο τις παραπάνω επιφυλάξεις ,το ότι δηλαδή παίχτηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος χωρίς ...τα λόγια ,τα οποία όλως τυχαίως είναι στα Ελληνικά!!!
UPDATE: Μετά λύπης μου ,ενημερώθηκα από διάφορα άλλα blogs ,κάτι το οποίο μου είχε διαφύγει εντελώς και ενισχύει κι άλλο τις παραπάνω επιφυλάξεις ,το ότι δηλαδή παίχτηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος χωρίς ...τα λόγια ,τα οποία όλως τυχαίως είναι στα Ελληνικά!!!
5 σχόλια:
Αν και δεν φημιζομαι για την υπερβολικη μου φιλοπατρια, διατηρω δε ισες αποστασεις, εχεις παρα πολυ δικιο στο θεμα της αναφορας στο "σπιτι των Ολυμπιακων Αγωνων". Θεωρω δε οτι ειναι ενα θεμα το οποιο ευκολα μπορει να δημιουργησει ακομα και διπλωματικο επεισοδιο στην περιπτωση που τα ψιλα γραμματα περι των κανονων που ανεφερε αμεσως μετα, παραλειφθουν. Εν τελει, ναι, και εμενα την ουδετερη τηλεθεατρια, με ενοχλησε αρκετα. Ασχετως αν η Βρετανια ειναι η Μεκκα του συγχρονου πολιτισμου (διαχωριζω τις καταστασεις ευτελισμου απο τη συγκεκριμενη αναφορα).
FYI, τα σημεία στίξης μπαίνουν αμέσως μετά την λέξη χωρίς κενό. Δλδ, "λέξη1, λέξη2" και όχι "λέξη1,λέξη2", "λέξη1 , λέξη2" ή "λέξη1 ,λέξη2".
Αγαπητή μου ,συμμερίζομαι την αγωνία σου για την ορθή απόδοση της Ελληνικής και συγκεκριμένα στα σημεία της στίξης ,και αφού εξάρω την παρατηρητικότητά σου ,θα μου επιτρέψεις να συνεχίσω να τα βάζω κατά αυτόν τον τρόπο ,αφού αυτή είναι μια ιδιοτροπία του γράφοντος ,πες το κάτι σαν υπογραφή αν θέλεις...πάντως δεν περίμενα να το παρατηρήσει κανείς αφού αυτό το "κατά συνθήκη" λάθος το χρησιμοποιώ κάτι χρόνια τώρα!
Ευχαριστώ!
Κι αν μιλούσε για το ποδόσφαιρο ή το κρίκετ ο μαλάκας, (αν το έκανε από βλακεία και όχι σκοπιμότητα) πάει στο διάολο.
Άντε και στο Ρίο να πει "Ήρθα στην κοιτίδα του Ολυμπισμού".
Βασικά, οι Γάλλοι αναβίωσαν τους ολυμπιακούς αγώνες. Οι Άγγλοι κατα τον 17ο αιώνα είχαν μια γιορτή που ονομάζονταν "ολυμπιακοί αγώνες" αλλά δεν ήταν συνδεδεμένοι με τους αρχαίους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε την αναβίωσή τους. Επομένως η Βρετανία δεν είναι το σπίτι των ολυμπιακών αγώνων!
Δημοσίευση σχολίου