Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2011

Πληθυντικός....Αγενείας!

Έχω γράψει επανειλημένως για την υποκρισία που υποδηλώνει ο υποτιθέμενος "πληθυντικός ευγενείας" ,με την ευκαιρία όμως που μου έδωσε ένας οδοντίατρος του ΙΚΑ ,θα ξαναγράψω κάποιες απ'οψεις μου.
Ξέρετε ,πάντα θεωρούσα τον "πληθυντικό ευγενείας" ,πράξη άκρως υποκριτική ,αγενής και πάνω από όλα επιθετική.

Έτσι έκανα θέση μου και στάση ζωής την αποφυγή του πληθυντικού σε όποιον και αν απευθύνομαι (με εξαίρεση κραυγαλέων περιπτώσεων) και υιοθέτησα την πηγαία ευγένεια του τρόπου αλλά και του περιεχομένου έκφρασης μου ,αλλά στον ενικό πάντοτε.
Όλοι μας είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τον αγενή όταν αυτός εκφραστεί πχ, "σας παρακαλώ κυρία μου ,δεν βλέπετε οτι εγώ έχω προτεραιότητα;" ,και την ευγένεια κάποιου που λέει "κυρία νομίζω έκανες λάθος είσαι μετά απο μένα".
Αν προσθέσω και την αδυναμία που έχω να απευθύνομαι σε ένα άτομο σαν να είναι πολλοί εύκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει τις θέσεις μου.

Έτσι λοιπόν ,ο εν λόγω γιατρός απαίτησε με έντονο τρόπο να του απευθύνομαι σαν να είναι πολλοί και όχι ένας στον χαιρετισμό μου "καλησπέρα γιατρέ".Μάταια προσπάθησα να του εξηγήσω ευγενικά οτι το να μου λέει "δεν σας γνωρίζω και από χθές Κύριε και απαιτώ να μου μιλάτε στον πληθυντικό" δεν είναι το πιο ευγενικό πράγμα ,οτι από θέση τον έχω καταργήσει και οτι δεν πρόκειται να του απευθυνθώ σαν να είναι πολλοί ,διότι δεν είναι αυτό που επιθυμώ.

Τελειώνοντας θα πώ οτι η ευγένεια είναι κάτι που αναβλύζει από την προσωπικότητα του καθενός και όχι από το στόμα του!

1 σχόλιο:

pølsemannen είπε...

Α κοίτα, εμένα θα μου μιλάς στον πληθυντικό, διότι έχω διαταραχή πολλαπλών προσωπικοτήτων.

Μην μείνει καμιά προσωπικότητα παραπονεμένη δηλαδής. :-P