Σάββατο, Αυγούστου 18, 2007

Βλακείας ...Επίσκεψις.

Θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα ,πλήν όμως εντελώς επιπόλαια ,να ισχυριστεί πως το αντίθετο της νοημοσύνης και της λογικής είναι η βλακεία.

Δεδομένου όμως του γεγονότος ,οτι η νοημοσύνη και η λογική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους και αυτά που κατά κύριο λόγο το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη ,συνεπάγεται εντελώς εσφαλμένα ,οτι η βλακεία είναι κάτι το εντελώς ξένο και ασυμβίβαστο με το ανθρώπινο είδος.


Η αλήθεια όμως είναι πως η βλακεία είναι και αυτή μαζί με την ευφυία τα κυριότερα χαρακτηριστικα μας ,είναι δηλαδή ξεχωριστό χαρακτηριστικό και όχι συνέπεια της απουσίας της ευφυίας.
Θα μπορούσε δηλαδή κάλλιστα κάποιος να έχει και την ανθρώπινη νοημοσύνη αλλά ταυτόχρονα να είναι και βλάκας ,από την άλλη δεν έχω δεί κάποιο ζώο να είναι βλάκας!


H δική μου εκτίμηση ,συνίσταται στο οτι η βλακεία αν και ξεχωριστή "ιδιότητα" της ανθρώπινης υπόστασης ,εμφανίζεται ως "παραστρατημένη ευφυία" ,κάτι σαν καρκίνωμά της δηλαδή ,η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.


Έτσι ,όπως κάθε "ανωμαλία" ,κάθε "καρκίνωμα" πρέπει να ιαθεί ,να καταπολεμηθεί ,με όποιο τρόπο και κόστος ,διότι αν δεν το ανάφερα το λέω τώρα ,είναι και μεταδοτική η αφιλότιμη!


Το σημαντικότερο και αποτελεσματικότερο "αντιβιοτικό" ενάντια της βλακείας ,είναι η σωστή παιδεία ,και λέγοντας σωστή εννοώ αυτή που ευννοεί την σωστή κρίση ,αυτή που ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις συνάψεις του εγκεφάλου ,αντίθετα η ελειπής παιδεία ,η ημιμάθεια ,την ενισχύει ,την θεριεύει.
Για του λόγου το αληθές ,αρκεί να φανταστούμε περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας ,οπου η παιδεία ήταν ανύπαρκτη και η βλακεία ήκμαζε ,αλλά και το αντίθετο.


Θα μου πείτε τώρα ,πώς είναι δυνατόν σήμερα που η παιδεία μας είναι θεωρητικά σε καλό επίπεδο ,πως δεν έχει εκλείψει η βλακεία.
Η απάντηση βρίσκεται στο οτι αυτή είναι πολύ πιό ισχυρή από ότι πάντα νομίζουμε ,και πάντα θα κερδίζει μάχες όταν αυτή υποτιμάται.


Ο πόλεμος θα ματαξαναπώ ,τελειώνοντας ,ενάντια στην βλακεία είναι διαρκής ,αδυσώπητος ,είναι ο μακρυχρονιότερος όλων ,και δυστυχώς για το ανθρώπινο είδος ,δεν θα τελειώσει ποτέ.
Γιαυτό λοιπόν ας μήν επαναπαυόμαστε ,δεν είναι ώρα να χάνουμε μάχες!

4 σχόλια:

trying escape the truth είπε...

Η βλακεία όταν είναι ατόφια αντιμάχεται όταν όμως είναι συγκαλυμένη (βλ. κουτοπονηριά κτλ κτλ) είναι πολύ ύπουλη αλλά εδώ είμαστε για να την πατάξουμε!!

Rodia είπε...

Κάπου είχα διαβάσει ότι «η βλακεία είναι μια ρωγμή στο κρανίο και η κακία δεν αργεί να περάσει από εκεί»
Πάντως, αν το έχεις προσέξει, κάθε βλάκας ισχυρίζεται πως παλεύει για το «σωστό»... οπότε... Αποφεύγω (προσπαθώ τουλάχιστον) να χρησιμοποιώ όσο γίνεται λιγότερο αυτή τη λέξη: σωστό.
;-)))

Φιλαλήθης είπε...

Φίλτατη Δραπέτης ,όπως και να΄χει είμεθα υποχρεωμένοι να πολεμήσουμε!

Αγαπητή Ροδιά ,γιαυτό είναι δύσκολος ο πόλεμος ,διότι αφού όλοι παλεύουμε για το σωστό ,άντε να ξεχωρίσεις τους βλάκες!

Κλείτωρ είπε...

χεχε η βλακεία είναι αήττητη φίλτατοι.