Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

Hot Gates και Λιονάιντας...Αυτό είναι η Ελλάδα;


Το ότι έχουμε αποτύχει ως έθνος ,το έχουμε ψυχανεμιστεί πολύ καιρό τώρα ...αλλά πως;

Αν και η αποτυχία ,όπως λένε ,ου γαρ έρχεται μόνη ,κουβαλάει και τα παραπαίδια της ,την οικονομική εξαθλίωση ,την πολιτισμική αποχαύνωση και την θεσμική εξάχνωση της νομιμότητας.

Παρόλα ταύτα ,δεν συνέβη τίποτε απο τα παραπάνω.Μια χαρά είμαστε ,η οικονομία της κοινότητάς μας είναι εύφορη ,πολιτισμικά και όσο αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες δηλαδή ,παράγεται έργο ,όσο για την εύρυθμη λειτουργία των κανόνων ,ποτέ δεν είχαμε τέτοιας ποιότητας δημοκρατία.

Κι όμως κάτι δεν μ`αρέσει!

Υιοθετήσαμε (κληρονομήσαμε κατ`άλλους),καλώς κατ`εμένα ,μια θεμελιωμένη όσο και ολοκληρωμένη θεώρηση του "σύμπαντος" ,όπου σύμπαν τα πάντα!
Αφού υιοθετήσαμε-κληρονομήσαμε την απαρχή της σύχρονης σκέψης ,ταχθήκαμε άγρυπνοι φρουροί της ,επωμιστήκαμε ,με περηφάνεια είναι η αλήθεια ,το ιερό καθήκον να την διαφυλάξουμε και να την διαδώσουμε ορθά ,σε αυτούς που στο κάτω κάτω αυτό περιμένουν απο εμάς.

Σε αυτό το σημείο αποτύχαμε!

Ενώ το Επικούρειο πνεύμα ,θα περίμενε κανείς να μεταλαμπαδεύεται προς τον υπόλοιπο κόσμο ,αντ`αυτού η "ωμή" πραγματικότητα του τρωικού πολέμου έχει γίνει mainstream ,ενώ η του Περικλέους σοφία ,θα έπρεπε να είναι οδηγός προς τους παραστρατημένους ,ο "αιμοχαρής" Αχιλλέας και ο "λαμόγιος" Οδυσσέας τείνουν να ταυτιστούν με υπέροχη επόχή του ,ενώ ο Διογένης και όσα αυτός κατάπτυσε για χάρη της δικής του κοσμοθεώρησης ,θα έπρεπε να γίνει παράδειμα ακλόνητης πίστεως στον εαυτό μας ,ο "κρυπτογκέυ" Αλέξανδρος σαρώνει τα εισητήρια.

Αυτό είναι η Ελλάδα;

Αυτά θα περίμεναν από εμάς να διαδώσουμε στον υπόλοιπο κόσμο;αυτά τέλος περιμένει να διδαχθεί η ανθρωπότητα από αυτά που εμείς είχαμε χρέος να διαφυλάξουμε;
Διάβασα για την ταινία "300" ,βασισμένη στο κόμικ του Φρανκ Μίλερ ,αναφερόμενη στον Λεωνίδα (λιονάιντας)και στις hot Gates(Θερμοπύλες),ε λοιπόν λιθοβολείται άλλη μια φορά η αυτοθυσία και η ανάγκη για αυτοδιάθεση ,στο βωμό της ωμότητας.
Μα ,τί δεν έχουμε κάνει καλά;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλαλήθη,
Εχείς δίκιο όταν λες ότι αυτά δεν είναι που πρέπει να δώσουμε σε αυτόν τον κόσμο. Έχουμε αποτύχει όχι ως Ελλάδα αλλά ως νεο-Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει στον κόσμο πολλά παραπάνω πράγματα ως Νεοέλληνες και συνεχιστές του Ελληνικού πολιτισμού.
Θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε τον υπέροχο ελληνικό πολιτισμό, μιλάω πάντα για εμάς τουε Νεοέλληνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απορίπταμε κάθε φανταστική ιστορία, όπως είναι οι "300". Μπορεί μια φανταστική ιστορία-ταινία να στηρίζεται σε έναν πολιτισμό, ένα έθνος ή την ιστορία του απλά θα πρέπει να ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ.
Άλλωστε και η δημιουργία φανταστικών ιστοριών είναι ίδιαίτερο γνώρισμα του πολιτισμού μας, καθώς η μυθολογία μας είναι η πιο πλούσια σε όλο τον κόσμο.

Φιλαλήθης είπε...

Κοίτα ,να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι αντίθετος σε κάθε δημιουργό που φτιάχνει μια φανταστική ιστορία ,έστω αν και αυτή έχει μια ιστορική μόνο βάση.Ισως είναι και καλλίτερα να μαθαίνει ο κόσμος για την ύπαρξη κάποιου πολιτισμού ,έστω και διαμέσου της ωμότητας.
Αλλά ,θα ήθελα να βρίσκαμε ,ως θεματοφύλακες αυτού του πολιτισμού ,κάποιον τρόπο ώστε να ξανασυνδεθεί αυτός ο πολιτισμός με την πραγματικότητα και όχι μόνο μέσω της βίας και της ωμότητας!

pølsemannen είπε...

Αγαπητέ Φιλαλήθη,

Η αποτυχία μας βασίζεται στο γεγονός ότι πολύ απλά παρακμάσαμε. Μπορεί να ζούμε σχετικά καλά (με δανεικά) σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δύναμη δεν έχουμε. Δηλαδή τον τρόπο για να προωθήσουμε τις αξίες μας όπως τις εννοούμε εμείς.

Στρατιωτική δύναμη έχουμε; Όχι.

Πολιτική δύναμη έχουμε; Όχι.

Οικονομική δύναμη έχουμε; (Ισχυρή παραγωγική οικονομία ε; Όχι μερσεντέ (sic) με δανεικά) Όχι.

Πολιτιστική δύναμη έχουμε; Κάτι έχουμε αλλά λόγω της αδυναμίας μας στους άλλους τομείς, καλύπτεται από τουρκομπαρόκ τσιφτεδέλια και ράπερς από το Ντητρόητ.

Μία αδύναμη χώρα δυστυχώς δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε κανέναν. Έτσι απλά.

Και φυσικά μην λησμονούμε ότι τα πάντα γεννιούνται, ακμάζουν, παρακμάζουν και στο τέλος πεθαίνουν. Αυτό ισχύει και για χώρες, πολιτισμούς, θρησκείες και ζωικά είδη. (Ναι και ο άθρωπας μέσα.)

Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχω διαβάσει το κόμικ του Φρανκ Μίλερ (και συνιστώ σε όλους να το διαβάσετε πριν λιθοβολήσετε την ταινία), δεν έχει σημασία αν ο Λεωνίδας λέγεται Leonidas και οι Θερμοπύλες Hot Gates. Όποιος θέλει να δει ντοκιμαντέρ, υπάρχουν πάντα η ΕΤ1 και ο ΣΚΑΪ. Το "300" είναι απλά μια χολιγουντιανή παραγωγή και δεν περιμένουμε από το Χόλιγουντ να μας μάθει ιστορία...

Πάντως, εγώ θα τη δω την ταινία. Ακόμα κι αν έχει ιστορικές ανακρίβειες, το μήνυμά της το περνάει και με το παραπάνω...Απλά διαβάστε το κόμικ...

Φιλαλήθης είπε...

Μα δεν έχω τίποτα με την ταινία ,ίσα ισα μου άρεσε -από όσο είδα στα τρειλερς- η ατμόσφαιρα και γενικά η παραγωγή ,επίσης εντόπισα πως δεν φιλοδοξεί να παραθέσει ιστορικά γεγονότα ,αυτό το σεβάστηκα.
Το πνεύμα του post ήταν άλλο!

Κλείτωρ είπε...

δεν νομίζω πως έχουμε αποτύχει. Είμαστε στην εκκίνηση μόνο ακόμα. ξεκινήσαμε τελευταίοι και παραμένουμε ουραγοί αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Για να μεταλαμπαδεύσεις κάτι πρέπει προηγουμένως αυτό το κάτι να είναι κτήμα σου. Αλλά αυτό βέβαια απαιτεί και κάποια προσπάθεια..

Οσο για την ταινία, χαλάρωσε. Κομιξ είναι και όχι ιστορική διατριβή.

Bingo Games είπε...

Rather valuable piece