Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

O "εκδίδων" το ...blog του! (και άλλες σκέψεις)

Με την εμφάνιση των blogs και με την επανάσταση στην ενημέρωση που αυτά έφεραν ,έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια συζήτηση -παραφιλολογία κατά μερικούς- σχετικά με τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση που θα έχουν τελικά.
Ο Φιλαλήθης έχει ακούραστα γράψει την θέση του ,και θα το κάνει άλλη μια φορά σε αυτό εδώ το post.
Πρόκειται για την απάντησή μου σε συζήτηση ,σχετικά με την έκδοση ή όχι των blogs ,στην "Καλύβα" όσο και στις "Παραφωνιάδες" και την επικολλώ ως έχει παρακάτω:

"...Ειληκρινά ,δεν θέλω να παρουσιάζομαι δογματικός και ξεροκέφαλος ,γιατί δεν είμαι ρε παιδιά!μακάρι να πειστώ για το αντίθετο διότι ειναι κουραστικό να είσαι μειοψηφία ,πιστέψτε με!
Αλλά ,δεν έχω πειστεί για την έκδοση των blogs ,η έκδοση στοχεύει εξ`ολοκλήρου στο έμφυτο αίσθημα αυτοπροβολής του ανθρώπου και έχει ως συνέπεια είτε να αποσπά την προσοχή του blogger είτε να υποβαθμίζεται αυτή καθεαυτή η αναγκαιότητα ύπαρξης των blog και εν τέλη να αλλοτριώνεται και να μεταλλάσεται προς το χειρότερο ο χαρακτήρας του ίδιου του blogger.
Δεν είναι μακριά τα παραδείγματα του αξιολογότατου “Πιτσιρίκου” και της εξ ίσου αξιολογότατης “Κουρούνας” για να πιστοποιήσουν τα παραπάνω.
Είναι βέβαια και το μέγιστο θέμα και η μπανανόφλουδα των πνευματικών δικαιωμάτων ,στα οποία έχω ταχθεί σφόδρα αντίθετος ,όσο αυτά αφορούν τα blogs.
Επαναλαμβάνω πως όποιος θεωρεί πως είναι ικανός να γράψει κείμενα αξιόλογα ,κείμενα που ίσως να είναι αντάξια λογοτεχνημάτων ,επιβάλετε να τα εκδόσει ,να καμαρώνει αυτός αλλά και όλοι μας και τέλος να καρπωθεί και τον κόπο του με όποιον τρόπο.
Αλλά αν θελήσει κάποτε να bloggάρει ας ρίξει τις σκέψεις του στον ποταμό του διαδικτύου να χαθούν στους διαδρόμους των ISPs και να μην ρωτήσει ξανά για αυτά ,αποτάσοντας κάθε είδους πνευματικών δικαιωμάτων ,διαφημήσεων και κάθε είδους εκμετάλευσης και αποτίμησης των μύχιων σκέψεών του(αλήθεια πόσο να κοστίζουν άραγε;)!
Έτσι έχω εκλάβει το blogging …αν όμως κάνω λάθος ,τότε δεν υπάρχει λόγος να αποσπώ την προσοχή των εκλεκτών “συνταξιδιωτών” από την συγγραφή των μνημειακών τους έργων ,και το ταπεινόν και αφελές δικό μου blog ,θα κατεβεί αναζητώντας με άλλο τρόπο την Δουλτσινέα του!…”

8 σχόλια:

Η Κουρούνα είπε...

Ας επικολλήσω λοιπόν κι εγώ την ερώτηση που σου έκανα στο μπλογκ του Πάνου Ζέρβα, Φιλαλήθη:

"Με τρώει να ρωτήσω πώς αλλοτριώθηκε και μεταλλάχθηκε προς το χειρότερο ο χαρακτήρας μου μετά την έκδοση του Κουρουνοβιβλίου. Τι ακριβώς εννοείς, Φιλαλήθη; (Δεν το ρωτάω με τα χέρια στη μέση και στάση Βελιγκέκα -πρόκειται για ειλικρινή απορία."

Φιλαλήθης είπε...

Καταρχήν να πω πως το`χει η κούτρα μου να παρεξηγούμαι ,ίσως φταίει που`μαι ...Φιλαλήθης!
Η αλήθεια είναι οτι για να σκαρώσω το δικό μου blog ,δεν συντελέσθη η δευτέρα αποφήτησις στο κεφάλι μου ,αλλά παρακεινούμενος από άλλα blogs ,ζήλεψα και ένα από αυτά είναι και το δικό σου κουρούνα μου:
http://filalithisblog.blogspot.com/2006/11/blog-post_18.html

Τώρα ,για να σε απαλλάξω και από την φαγούρα διευκρινίζω οτι δεν αναφέρομαι στην αλλοτρίωση του χαρακτήρα της προσωπικότητας ,αλλά σε αυτόν του χαρακτήρα του ως blogger.

Δεν γνωρίζω αν στο έχουν πει και άλλοι αλλά ,επειδή σε διαβάζω ,έχω παρατηρήσει διαφορά απο την στιγμή που είπες πως θα εκδώσεις το blog σου και μετά ,την ίδια που παρατήρησα και στον Πιτσιρίκο.

Εξηγούμαι περισσότερο ...θεωρώ πως η κουρούνα όπως και πολλοί άλλοι "δικαιούνται" να εκδώσουν τις σκέψεις τους ,διότι κάτι έχουν να πούν ,και το γνωρίζω πολύ καλά ,πλήν όμως όχι το blog τους!
Τα blogs όπως ανέφερα ,θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη βάσανο αυτή των πνευματικών δικαιωμάτων ,μακριά από τυχόν εκδοτικά τερτίπια ,μακριά εν τέλει και από τις συμπληγάδες της έμφυτης ροπής μας για αυτοπροβολή.

Ελπίζω να έγινα καταννοητός ,η πρόθεσή και η κρίση μου είναι πέρα για πέρα καλοπροαίρετη ,αυτή είναι η άποψή μου ,μέχρι βεβαίως να πειστώ για το αντίθετο ,πράγμα που δεν το βλέπω!

Η Κουρούνα είπε...

Μα αυτό ρωτάω, βρε Φιλαλήθη. Ποια είναι η διαφορά, δηλαδή, που βλέπεις. Αν φοβάσαι μήπως παρεξηγηθώ, σε διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση.

Λες ότι έχω δικαίωμα να εκδώσω τις σκέψεις μου, αλλά όχι το μπλογκ μου. Στο μπλογκ μου δηλαδή τι γράφω; Τις σκέψεις του διπλανού; Τις δικές σκέψεις μου γράφω. Και το Κουρουνοβιβλίο απλώς έχει μέσα τις ιστοριούλες μου. Τι άλλαξε δηλαδή τώρα που αυτές οι ιστορίες απλώς τυπώθηκαν και σε χαρτί;

Φιλαλήθης είπε...

Μάλλον δεν ήμουν αρκετά σαφής.
Θα το κάνω ερωτώντας το εξής:
"Γιατί αισθάνθηκες την ανάγκη να το τυπώσεις;Μια χαρά ήταν στο νετ ,είχες την πλήρη αποδοχή ,είχες τους (φανατικούς είναι η αλήθεια) αναγνώστες σου δηλαδή ήσουν μια χαρά!"

Το αν είναι πληκτρολογημένο ή τυπωμένο ένα κείμενο ή κάποιες σκέψεις ,δεν το αλλάζει ούτε το παραμορφώνει ,αυτό που αλλάζει είναι η πρόθεση και ο προορισμός τους.
Ένα τυπωμένο κείμενο ανήκει στο κάτοχό του και πνευματικά και νομικά ,και η επιδίωξη του συγγραφέα είναι ,εκτός από το πλήθος των αναγνώσεων ,και το κέρδος.(π.χ.κάπου ανάφερες για χάριν αστεισμού φαντάζομαι πως θα ζητήσουν ποσοστά οι σχολιαστές σου)
Ένα πληκτρολογημένο κείμενο όμως στο blog του καθενός ,δεν πρέπει να έχει αυτον το σκοπό ,πρέπει να είναι ανιδιοτελές με απώτερο σκοπό την εξωτερίκευση των σκέψεών μας και τίποτα άλλο ,έτσι απλά!
Εννοείτε πως όχι μόνο έχει το δικαίωμα αλλά επιβάλεται κάποιος με ταλέντο να αφήσει τα κείμενά του τυπωμένα πλήν όμως ας μην το κάνει αυτό στο blog του ,που για τον Φιλαλήθη είναι χώρος ελευθερης διακίνησης ιδεών με απώτερο σκοπό αυτόν της "ασύδοτης ελευθερίας" όπως έχω ξαναγράψει.
Τέλος να ρωτήσω και κάτι άλλο ,αν πάρω ένα κείμενό από το blog σου ,εγώ ο Τράγκας ,και το ανεβάσω στο Βαβούρα ,θα μου κάνεις μύνηση;Δεν έχω εκλάβει το blogging έτσι εγώ!
ΥΓ.Πίστεψε ,πως για τον Φιλαλήθη δεν υπάρχει μεγαλύτερη λύτρωση όταν ανακαλύπτει πως έχει κάνει λάθος ,διότι έτσι θεωρεί πως έγινε καλλίτερος!

Η Κουρούνα είπε...

Φιλαλήθη, μολονότι κανέναν δεν αφορά το γιατί νιώθω την ανάγκη να κάνω οτιδήποτε, θα σου απαντήσω. Δεν ένιωσα καμία ανάγκη να τυπώσω τίποτα. Αν είχα νιώσει αυτή την ανάγκη, θα είχα στείλει τα κείμενά μου εξαρχής σε εκδοτικούς οίκους, πράγμα δεν έκανα (αν τη νιώσω στο μέλλον, να είσαι σίγουρος ότι θα το πράξω). Απλώς μια ωραία πρωία, μου έστειλε e-mail ένας εκδότης, και μου είπε ότι ενδιαφέρεται να τυπώσει μερικά μπλογκ (μεταξύ των οποίων και το δικό μου). Μου άρεσε η σκέψη να δω τα κειμενάκια μου τυπωμένα και δέχτηκα. "Έτσι απλά", όπως λες κι εσύ.

Τα "πρέπει" ειλικρινά δεν τα καταλαβαίνω. Τι θα πει "πρέπει να είναι ανιδιοτελές ένα πληκτρολογημένο κείμενο" κλπ κλπ; Ιδιοτέλεια υπάρχει πάντα όταν δημοσιεύουμε (είτε σε μπλογκ, είτε σε βιβλίο, είτε σε εφημερίδα τοίχου). Διαφορετικά, ό,τι γράφαμε θα το κρατάγαμε στο συρταράκι μας.

Πάντως, αν πιστεύεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος ότι θα πλουτίσω από την έκδοση αυτών των κειμένων, δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με το χώρο του βιβλίου. Αυτός ήταν κι ο λόγος που είπα πως οι σχολιαστές μου μπορούν να έρθουν να μοιραστούν μαζί μου τα κέρδη. Στην καλύτερη περίπτωση, η έκδοση των κειμένων μου τόνωσε την (ακίνδυνη και ανώδυνη) ματαιοδοξία μου. Η τσέπη μου παρέμεινε στην ίδια κατάσταση.

Κείμενα από το μπλογκ μου έχουν πάρει πολλοί. Άλλοι με την άδειά μου, άλλοι όχι, πριν και μετά την έκδοση του Κουρουνοβιβλίου. Δεν έτρεξα κανέναν στα δικαστήρια.

Πάντως ακόμα δεν πήρα απάντηση για το πώς μεταλλάχθηκε και αλλοτριώθηκε ο χαρακτήρας μου μετά την έκδοση του μπλογκ!

Φιλαλήθης είπε...

"...Στην καλύτερη περίπτωση, η έκδοση των κειμένων μου τόνωσε την (ακίνδυνη και ανώδυνη) ματαιοδοξία μου..."

Κοίτα ,αν το θέτεις έτσι συμπίπτεις και με την δική μου αιτιολόγηση της ύπαρξης των blogs ,την ματαιοδοξία!

Κάνοντας το λιανά ,για να συνεννοηθούμε επιτέλους ,αυτό που δεν χωνεύω είναι τα ...γαμημένα πνευματικά δικαιώματα.Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπω με καλό μάτι την έκδοσή τους ,είναι πρόσφατα τα γεγονότα με το monitor με τον Τσιπρόπουλο και πολλά άλλα ,τα οποία έχουν σκοπό να χαλιναγωγήσουν τα blogs και να τα βάλουν μέσα σε πλαίσια ,νόμους και καλούπια.
Αν αναφέρθηκα σε σένα ,είναι επειδή εσύ έκδοσες τα κείμενά σου (και πολύ καλά έκανες στο τέλος-τέλος και δεν μου πέφτει και λόγος)οπότε εσένα είχα ως αναφορά.
Αν κάπου παρεξηγήθηκα ,συγχωρήστε με κυρία μου ,θα έχετε ήδη καταλάβει πως τα έχω με αυτούς που με την ταχτική του δούρειου ίππου(βλ.έκδοση=πνευματικά δικαιώματα)επιχειρούν να δεσμεύσουν και να χειραγωγήσουν το μέσο (πίσω απο το μέσο όμως ,κρύβονται άνθρωποι ,σκέψεις ,ιδέες)και δεν υπηρετούμε αυτό όπως έγραψε o αμπελοσοφιστής το οποίον τιμώ.
Όσο για τη απάντηση που δεν πήρες και κόλλησες με αυτό ,εννοούσα τον χαρακτήρα του blog που θα αλλοτριωθεί ούτως η άλλως με την συνεχή προσπάθεια για πωλήσεις.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει για σένα διότι το απέκλεισες πιο πάνω ,δες το σαν ατυχή τοποθέτηση ,για να τελειώνουμε και με αυτό.
Σας αφήνω ωραία μου κυρία(αυτήν την πληροφόρηση έχω)να ασχολήθείτε με την συγγραφή των νοστιμοτάτων κειμένων σας και συγχωρήστε μου την ταραχή που τυχόν σας προκάλεσα.
Τελειώνοντας θα επαναλάβω το "ρεζουμέ"...δεν κατακρίνω την έκδοση των κειμένων ,δεν μέμφομαι την κουρούνα η τον πιτσιρίκο ,δεν γουστάρω να στεναχωρώ κανέναν ,αυτό που θέλω είναι να μπορεί ο καθένας να γράφει ότι θέλει ,όταν του καπνίσει ,όποια ώρα το θελήσει χωρίς να κρέμεται επι της κεφαλής του η δαμόκλειος σπάθη των πνευματικών δικαιωμάτων και το άγχος των πωλήσεων.

pølsemannen είπε...

Κοιτάχτε ναούμε, από τότε που έπεσα στο λούκι του μπλόγκινγκ, ομολογώ ότι ο χαρακτήρας μου έχει μεταλλαχθεί προς το χειρότερο, διότι έκοψα το τζόγκινγκ, με αποτέλεσμα να πάρω τουλάχιστον 10 κιλα.

Πάντως εγώ στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων έχω να πω το εξής:
Όποιος γουστάρει μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τις διαγαλαξιακές κειμενάρες μου αρκεί να σημειώνει μετά το εξής:

"Δεν υπάρχει άλλος θεός του μπλόγκινγκ εκτός από τον pølse και ο mannen είναι ο Προφήτης του" ( © Μωάμεθ και cyrusgeo)

anadelfos είπε...

Από πότε θεωρείται "έγκλημα" ο νόμιμος πλουτισμός;
Λέμε οχι στα πνευματικά δικαιώματα ε;
Ωραία..θα αντιγράψω λοιπόν κάποια κείμενα της Κουρούνας και άλλων, θα τα εκδόσω με το όνομά μου, θα εισπράξω τα ποσοστά μου και θα σκίζω τα ιμάτιά μου υπέρ της ελευθερίας του λόγου!